Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafın organize edilen "Sanayide Yeşil Dönüşüm Semineri"nin açlışında konuşan TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz “Biz istesek de istemesek de, diğer ülkelerle ticaretimize devam edebilmek için döngüsel ekonominin gerekliliklerine uymak zorundayız” dedi.

İklim değişikliği konusunun dünyada gündemin ilk sıralara yerleştiğini belirten Faik Yavuz, Yeşil Mutabakat sürecinin de AB tarafından başlatılan yeni bir kalkınma ve zenginleşme süreci olduğunu ifade ederek finansal sistemin de bir yeşillenme sürecinden geçeceğini söyledi. Bankalar, şirketlerden karbon ve su ayak izini belgelemelerini talep edeceğini ve AB firmalarının buradaki tedarikçilerinin karbon ayak izi ve atık yönetimini dikkate almaya başladığını anlattı.

TOBB'un süreçte yaptığı çalışmalardan da bahseden TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, "Oda/Borsa başkanlarının yer aldığı AB Yeşil Mutabakat komisyonumuz ve sektör temsilcilerinden oluşan Avrupa Yeşil Mutabakatı sektörel çalışma grubumuz var. Buralarda döngüsel ekonomi konusunu ele alıyor, sektörel görüşleri tasarlıyor, politika dokümanları hazırlayarak, sektörlere ışık tutuyoruz” diye konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz şunları söyledi: “TOBB olarak, iklim değişikliyle mücadeleyi en önemli çalışma alanı olarak belirledik. Bütün gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sektörlerimizi bilgilendirmek için yaptığımız eğitimlere devam ediyoruz. Çeşitli projelerle Oda ve Borsalarımızın kapasitelerinin artması için rehberlik ediyoruz. Son olarak İklim ve Çevre Portalı’nı kurduk.  Yeşil dönüşüme ilişkin kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarca hazırlanan projeleri, dokümanları, etkinlikleri, eğitimleri bir bütünlük arz etmesi açısından tek bir portalda topladık. Portalda yeşil dönüşüm destek paketleri, finansman kaynakları, hibe ve teşviklere ilişkin bilgiler de bir arada yer alacak. Çok kısa bir zamanda ise, tüm şirketlerimiz için karbon ayak izi hesaplama yazılımını devreye alıyoruz. Özellikle KOBİ’ler, verilerini bu yazılıma girerek karbon ayak izini hesaplayabilecek, iyileştirme alanlarını tespit edebilecek. 

İklim Kanunu çalışmalarından da bahesed Yavuz, Kanun kapsamında kurulması öngörülen Emisyon Ticaret Sistemi’nin tasarımından uygulanmasına kadar, bu süreçten en fazla etkilenecek kesimin, yani sektörlerin Kurul ve komisyonlarda temsil edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise yaptığı açılış konuşmasında, enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren tesislere, çevresel üretimin göstergesi olarak "Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi" düzenleyeceklerini bildirdi.

Kurum, Birleşmiş Milletlerin bu yıl yayınladığı son Küresel Riskler Raporu'nda afetlerin yüzde 91'inin iklimle ilişkili olduğunu gördüklerini söyledi. İklim değişikliği çalışmalarını tüm sektörlerle kararlılıkla yürüttüklerini, İklim Koordinasyon Kuruluyla birlikte İklim Kanunu çalışmalarında artık son aşamaya geldiklerini belirten Murat Kurum, COP27'da ülkemizin Ulusal Katkı Beyanının açıklandığını anlattı.