Manşet

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında yeşil dönüşüm ile Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması konularında, ülkemiz sanayicileri arasında kapasite gelişiminin ve farkındalığının artırılması için planlanan bilgilendirme toplantıları Eskişehir ve Denizli ile başladı.

Eskişehir Sanayi Odası ile Denizli Sanayi Odasının ev sahipliğinde, İklim Değişikliği Başkanlığı ve TOBB Koordinasyonunda düzenlenen “Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme ve İstişare Toplantıları”nda; Eskişehir’de 120’ye yakın temsilci katılım sağlarken, Denizli’de bu sayı 150’ye ulaştı.

Toplantılarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’ndan yetkililer katıldı.

Dünya Bankasının desteklediği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kosgeb ve Tübitak tarafından yürütülen projenin bilgilendirme toplantısı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birliğimiz işbirliğinde gerçekleştirildi.

Webinarın açılışında konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar; yeşil dönüşüm sürecinde ortaya çıkan finansman ihtiyacına değinerek, 450 milyon dolar bütçesi olan projenin sanayi kuruluşlarına nefes aldıracağını ifade etmiştir.

Yorgancılar, yeşil dönüşüm sürecinin; sera gazı emisyonlarının azaltılmasından, su ayak izinin düşürülmesine, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, atık yönetimi, döngüsel ekonomiye geçişe kadar pek çok alanı etkilediğini belirtmiştir. Ayrıca, söz konusu projenin doğrudan kredi sağlamanın yanı sıra; proje, mentörlük ve teknik destek içerikleriyle de farklı açılardan sanayi tesislerimize destek olmasının büyük öneme sahip olduğunu anlatmıştır.

COP28 çıktılarından da bahseden TOBB Başkan Yardımcısı, TOBB’un yeşil dönüşüm konusundaki faaliyetlerini de anlatarak konuşmasını sonlandırmıştır.

Webinarın diğer açılış konuşmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, KOSGEB Proje Koordinatörü Firdevs Kılıç ve TÜBİTAK TEYDEP Başkanı Mehmet Aslan tarafından gerçekleştirilmiştir.

Açılış konuşmalarının ardından; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK uzmanları tarafından bilgilendirme sunumları gerçekleştirilmiştir.

Katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından webinar sona ermiştir.

Webinar sunumlarına ulaşmak için tıklayınız.

Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirlik Semineri Birliğimiz ev sahipliğinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliği ile düzenlendi. Özellikle, "Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi"nin sağlıklı bir şekilde uygulanmasının sağlanması ve uygulamaya yönelik çözüm önerileri geliştirilmesini amaçlayan seminerin açılış konuşması TOBB T. Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Adil Sani Konukoğlu tarafından gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında yeşil dönüşümü gerçekleştirmenin önemine değinen Konukoğlu, aksi takdirde ihracatımızın sekteye uğrayacağını belirtti. Tekstil sektörünün SKDM (sınırda karbon düzenleme mekanizması) içinde olmamasına rağmen dönüşüm sürecine çoktan girdiğini anlatarak; tedarikçilere ipliğin belli bir yüzdesinin geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış olması şartınının öne sürüldüğünü ve pamuğun üretilirken damla sulama yapılmasının talep edildiğini belirtti.

Konya Sanayi Odası tarafından Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Zirvesi düzenlendi. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen; yeşil dönüşüm sürecine intibak edilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, işletmelerindeki karbon salımlarını azaltmanın, hatta mümkünse karbon nötr hale getirmenin sanayiciler için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.​

Açılış konuşmasının ardından iki farklı panel gerçekleştirildi. “Yeşil Mutabakat, Sınırda Karbon Düzenlemesi ve Sanayiye Etkisi” konulu ilk panelin moderatörlüğü TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanı Saygın Baban tarafından yapıldı. Birliğimiz çalışmaları hakkında bilgi paylaşımında da bulunun Saygın Baban, yeşil dönüşüm sürecinin tüm sektörleri ilgilendirdiğini ve bu dönüşümün kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Baban; şirketlerin, enerji verimliliği başta olmak üzere bu dönüşümü zaman geçirmeden gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti.

 

Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat Daire Başkanı Gülizar Yavaş, panelde yaptığı sunumda Avrupa Birliğinde yeşil mutabakat kapsamında yayımlanan mevzuat hakkında bilgi verdi ve bu durumun sanayicileri nasıl etkileyebileceğini anlattı. Ayrıca, SKDM konusunda devam eden süreç hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

 

Panelde sunum yapan İklim Değişikliği Başkanlığı Karbon Fiyatlandırma Daire Başkanı Eyüp Kaan Moralı; sınırda karbon düzenleme mekanizması ve karbon fiyatlandırma ilişkisine değinerek, ülkemizde kurulma hazırlıkları devam eden emisyon ticaret sisteminin yapısını anlattı.

 

TSE Çevresel Gözetim ve Doğrulama Müdürü Mehmet Ergün ise, karbon ayak izi hesaplaması ve doğrulması ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Ergün; sera gazı emisyonlarının hesaplama metodojilerini anlatarak, doğrulama süreçleri hakkında bilgi verdi.

 

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen "Almanya'da Kömürden Çıkış: Almanya Deneyiminden Öğrenmek" toplantısına Birliğimizi temsilen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Ardıç katıldı.Yeşil dönüşümün ve karbon azaltımının en önemli unsurunun “Enerjinin kaynağı” olduğunu söyleyen Ardıç; fosil kaynaklar konusundaki yol haritası hazırlanırken, Almanya gibi ülkelerin kömürden çıkış konusundaki deneyiminin katkısının büyük olacağını ifade etti.

Etkinlik takvimi

Pzt Sal Çrş Prş Cu Cts Pz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
En üste