1. Tarımsal Karbon Ayak İzini Hesaplama Yazılımı

Proje Yürütücüsü: Antalya Ticaret Borsası

Proje Süresi: 6 Ay

Antalya Ticaret Borsası tarafından sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde hazırlanan ve ülkemizdeki ilk uygulama örneği olan “Tarımsal Karbon Ayak İzini Hesaplama” yazılımı, tarım sektöründe hizmet veren tüm üreticiler için farkındalık oluşturmayı amaçlamakta ve şirketlerin emisyon durumlarını ölçmesi için bir araç niteliği taşımaktadır.

https://www.antalyaborsa.org.tr/carbon/yesil-mutabakat linkinden erişim sağlanabilen yazılıma gerekli bilgiler girilerek, üretime yönelik karbon salımı ve azaltma potansiyeli değerlendirilmektedir. Sonuçlar sadece bilgilendirme amaçlı olup, veriler üretim sahasındaki karbon salan ve tutan tüm unsurların sera gazı envanter raporunda hesaba dahil edilmesiyle elde edilmektedir.

Belirtilen linkten ayrıca, Antalya Ticaret Borsasının etkinlikleri takip edilebilmektedir. Bilgi, eğitim ve detaylı sera gazı envanter raporunun hazırlanması için Antalya Ticaret Borsası ile iletişim kurulabilir.

2. Avrupa Yeşil Mutabakatı Danışmanlığı

Proje Yürütücüsü: Eskişehir Sanayi Odası (ESO)

ESO Sürdürülebilir Yeşil Sanayi Birimi tarafından ESO üyesi firmalara küresel ticareti ciddi şekilde etkilemesi beklenen Avrupa Yeşil Mutabakatı hakkında, ESO Sürdürülebilir ve Yeşil Sanayi Danışmanı Prof. Dr. Sayın Cengiz TÜRE tarafından ücretsiz danışmanlık hizmeti verilmektedir. Danışmanlık kapsamında ESO üyesi firmalara, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve önümüzdeki sürecin firmalara etkileri, iklim değişikliği, firmaların atması gereken adımlar, özellikle ihracatçı firmaların oluşturması gereken stratejiler, karbon ayak izi ve bunun ihracata etkileri gibi konularda bilgiler ve öneriler verilmektedir.

3. Gaziantep Ticaret Odası Yeşil Teknoloji Koordinasyon ve Eğitim Merkezi

Proje Yürütücüsü: Gaziantep Ticaret Odası

Proje kapsamında, Gaziantep KOBİ'lerinin yeşil teknoloji kapasitesinin geliştirilmesini desteklemek hedeflenmektedir. İklim değişikliği ve yeşil dönüşümün gerekliliklerine ilişkin farkındalık arttırmaya yönelik etkinlikler ve eğitimler; işletmelere danışmanlık hizmetleri projenin faaliyetleri arasındadır. 

4. İstihdam İçin Yeşil ve Dijital Dönüşümün Desteklenmesi Projesi

Proje Yürütücüsü: Gaziantep Sanayi Odası 

Proje Ortakları: Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ)

Proje, Gaziantep sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin verimliliklerinin artırılmasını ve dönüşüm süreçlerinin desteklenmesini amaçlamaktadır.

Proje kapsamında yalın ve dijital dönüşüm, enerji verimliliği, yeşil dönüşüm, insan kaynakları konularında mentörlük hizmetleri verilecek olup, süreç sonunda her firmaya "Verimlilik ve Yeşil Yol Haritası" hazırlanacaktır.

Proje kapsamında dijitalleşme ve yeşil dönüşüm konusunda yapılan faaliyetler 7 Eylül 2022 tarihinde Almanya'da gerçekleşen 25. International Metropolis Conference'de yapılan workshop'ta sunulmuştur.

5. Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planının Hazırlanması Projesi (2022-2023)

Proje Yürütücüsü: Tübitak

Proje Ortakları: Mersin Büyükşehir Belediyesi

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen proje kapsamında, il sınırları içerisinde; sera gazı emisyonuna neden olan başlıca kaynakların emisyon envanterleri hazırlanacak, mevcut durum senaryosu ortaya konulacak, belirlenen hedeflere yönelik sera gazı emisyon miktarları hesaplanacak, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek 3 (üç) alanda genel bir değerlendirme yapılacaktır. Ayrıca, uyum önlemlerinin belirlenecek ve tüm bu değerlendirmeler ışığında iklim değişikliği eylem planı hazırlanacak, gerçekleştirilen tüm çalışmalar raporlanarak “Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” halinde sunulacaktır. Haziran 2023’te nihai haline getirilmesi hedeflenen “Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” ile Mersin Büyükşehir Belediyesi 2021 yılında taraf olduğu “Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi (Global Covenant of Mayors Europe-GCoM)”ne karşı yükümlülüğünü de yerine getirmiş olacaktır.

6. Gaziantep, Erzurum, Ordu-Giresun ve Muğla Milas-Bodrum Havalimanları İklim Değişikliği Stratejisinin Hazırlanması Projesi (2021-2023)

Proje Yürütücüsü: Tübitak

Proje Ortakları: Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

Projenin Süresi: 22 Ay

İklim değişikliği ile mücadele yolunda ülke düzeyinde ve yerel düzeyde çalışmalar gerçekleştirilebileceği gibi, daha küçük ölçekte atılabilecek adımlar da mevcuttur. Bu çerçevede Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve TÜBİTAK tarafından yürütülen “Gaziantep, Erzurum, Ordu-Giresun ve Muğla Milas-Bodrum Havalimanları İklim Değişikliği Stratejisinin Hazırlanması Projesi” 16.09.2021 tarihinde başlatılmıştır. 22 ay süreli proje ile Gaziantep, Erzurum, Ordu-Giresun ve Muğla Milas-Bodrum Havalimanları bünyesinde gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında oluşan sera gazı emisyon miktarlarının ve emisyon yoğun alanların belirlenmesi, havalimanlarının bulunduğu bölgede iklim değişikliğinin beklenen etkilerinin ortaya konması, havalimanı faaliyetleri açısından iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek alanların belirlenmesi, bu alanlara ilişkin etkilenebilirlik analizinin yapılması, azaltım ve uyum önlemlerinin belirlenmesi, olası yatırımların fayda-maliyet analizlerinin yapılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında gerçekleştirilen değerlendirmeler ışığında kapsama dahil edilen dört havalimanı için iklim değişikliğine uyum ve emisyon azaltımı konularında yol haritası niteliğinde “İklim Değişikliği Strateji” dokümanları oluşturulacaktır.

7. Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova İlleri için İklim Değişikliği Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi (2021-2022)

Proje Yürütücüsü: Tübitak

Proje Ortakları: T.C. Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı

Hem sera gazı salımlarının azaltılması, hem de iklim değişikliğine uyum konusunda yapılacak çalışmalar açısından yerel yönetimler büyük öneme sahiptir. Zira kentler küresel sera gazı emisyonlarının %70’inden, doğal kaynak kullanımının %75’inden ve enerji kullanımının %75’inden sorumludur. Kentler aynı zamanda iklim değişikliği sonucu gerçekleşmesi beklenen sıcaklık artışı, deniz seviyesinin değişmesi ve yağış rejiminin bozulması gibi etkiler karşısında da hassas yapıları bünyelerinde barındırmaktadırlar. Bu çerçevede ülkemizde iklim değişikliği etkilerinin azaltılması ve uyum konusunda yerel yönetimlerce yapılacak çalışmalara hız kazandıracak yasal düzenlemelerin hazırlık çalışmaları T.C. Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir. Bu doğrultuda, 2021 yılı Ekim ayında başlatılan “Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova İlleri için İklim Değişikliği Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi” kapsamında, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Belediyesi ve Yalova Belediyesi il sınırları içerisinde; sera gazı emisyonuna neden olan başlıca kaynakların emisyon envanterleri hazırlanarak, mevcut durum senaryosu ortaya konmuştur. Sonrasında paydaşların katkıları ile belirlenen hedeflere yönelik sera gazı emisyon azaltım miktarları alternatif senaryolar bazında değerlendirilmiş ve Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova illerinde sera gazı emisyonlarının azaltımına yönelik eylemler belirlenmiştir. Aynı zamanda her üç ilin gelecek iklim projeksiyonları ve sektörel bazda mevcut durumları dikkate alınarak iklim değişikliğine uyum önlemleri belirlenmiştir. Tüm bu değerlendirmeler ışığında 2022 yılı sonunda “Tekirdağ İklim Değişikliği Eylem Planı”, “Çanakkale İklim Değişikliği Eylem Planı” ve “Yalova İklim Değişikliği Eylem Planı”nın yayımlanması hedeflenmektedir.

8. İstanbul İli Kaynak Verimliliği Etüdü (2018)

Proje Yürütücüsü: Tübitak

Proje Ortakları: İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Tic. A.Ş.

İSTAÇ İstanbul Çevre Yönetimi San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen ve İBB Çevre Koruma Daire Başkanlığı’nın paydaş olarak yer aldığı TÜBİTAK tarafından yürütülen proje kapsamında, İstanbul için, konut, atık, ulaştırma sektörleri ve imalat sanayi için kaynak verimliliği (enerji ve su) azaltım potansiyelinin belirlendiği “Kaynak Verimliliği Raporu” hazırlanmış olup, kaynak verimliliğinin ekonomik analizi ve olası sera gazı azaltımı hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışma sonunda her sektör için azaltım senaryoları (Hedef-İdeal-Gerçekçi) hazırlanarak, senaryo sonuçları karşılaştırmalı olarak raporlanmıştır. Çalışma sonuçları 2019 yılında yayınlanan “İstanbul İklim Değişikliği Eylem Planı”na girdi teşkil etmiştir.