Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen net-sıfır sanayinin rekabet gücünü artırmak ve hızlı bir yeşil dönüşümü desteklemek için hazırlanan Avrupa Yeşil Mutabakatı Sanayi Planını tanıttı.

Net sıfır sanayimizin büyümesi için doğru çerçeveye ihtiyaç olduğunu belirten von der Leyen, bu nedenle net sıfır sanayi yasası teklif edileceğini açıkladı.

Önümüzdeki on yıl içinde teknolojik gelişmeyi, imalatı, net sıfır ürünlerin kurulumunu ve enerji tedarikini artırma ihtiyacından yola çıkan planın 4 temel noktası bulunmaktadır.

Öngörülebilir ve basitleştirilmiş bir düzenleyici ortamın oluşturulması

Komisyon, yatırımların izin süreçlerinin basitleştirilmesi ve hızlandırılması için bir Net Sıfır Sanayi Yasası önerecek.

Ayrıca, nadir toprak elementleri gibi temel teknolojilerin üretimi için hayati önem taşıyan malzemelere yeterli erişimi sağlamak ve tüketicilerin daha düşük maliyetlerden yararlanmasını sağlamak için Kritik Ham Maddeler Yasası teklif edilecek.

Finansmana erişimin hızlandırılması

Planın ikinci ayağı, Avrupa'da temiz teknoloji üretimi için yatırım ve finansmanı hızlandırmak üzerine kurgulandı.

Açıklamada; REPower, InvestEU, İnovasyon Fonu gibi mevcut AB fonlarınından daha fazla faydanılmasının gerekliliğinden bahsedildi. Orta vadede Komisyon, 2023 yazından önce çok yıllı mali çerçevenin gözden geçirilmesi bağlamında bir Avrupa Egemenlik Fonu önererek yatırım ihtiyaçlarına yapısal bir yanıt vermeyi amaçlıyor.

Becerilerin geliştirilmesi

Planın üçüncü kısmı ise, mevcut işlerin %40’ının yeşil dönüşümünden ekkilenebileceği tespitinden hareketle yeşil işler için gereken becerilerin geliştirilmesine odaklanıyor. Komisyon beceri kazandırma ve yeniden beceri kazandırma için net-sıfır sanayi akademileri kurulmasını önerecek.

Ticaret ve dayanıklı tedarik zinciri

Planın dördüncü ayağı ise, adil rekabet ve açık ticaret ilkeleri çerçevesinde, küresel işbirliği ve ticaretin yeşil geçiş için çalışmasını sağlamakla ilgili olacak.

Detaylı bilgiye AB Komisyonunun sayfasından ulaşılabilir. Ayrıca buradan da indirebilirsiniz.