Dünya Ekonomik Forumunda konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen; iklim değişikliğinin önemini koruduğunu ve temiz ekonomiye geçişte kaybedecek vakit kalmadığını söyleyerek, yeşil dönüşümü desteklemek için daha fazla destek verileceğine vurgu yaptı. Ursula von der Leyen'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şeklide:

• Temiz teknoloji şu anda Avrupa'da en hızlı büyüyen yatırım sektörü konumunda ve bu alandaki yatırımlar hız kazandı.
  • Japonya, Hindistan, İngiltere ve Kanada’nın temiz teknoloji alanındaki yatırım planlarını ortaya koydular.
  • ABD'deki Enflasyonu Düşürme Yasası 369 milyar dolarlık bir temiz teknoloji yatırım planı içermekted ve bu yasanın tasarımındaki bazı unsurlar, özellikle de şirketler için hedeflenen bazı teşvikler endişeye yol açmaktadır. AB şirketlerinin ve AB yapımı elektrikli arabaların da yasadan yararlanabilmesi için çözüm aranmaktadır. Transatlantik ticaret ve yatırımlarda aksama olamamasını amaçlanmaktadır.
  • AB ve ABD'nin teşvik programları adil ve karşılıklı olarak destekleyici olmalıdır.
  • AB'nin temiz teknoloji endüstrisi daha iyi desteklenmeli ve bu alanda lider konuma gelmek için hızlı hareket edilmelidir.
  • AB'nin sanayi kapasitesinin Çin'e veya başka bir yere çekilmesine yönelik agresif girişimler bulunmaktadır. Buna karşılık geliştirilen Avrupa Yeşil Mutabakat Sanayi Planı, Avrupa'yı net sıfıra giden yolda temiz teknoloji ve endüstriyel inovasyonun merkezi yapma planıdır. Avrupa Yeşil Mutabakat Sanayi Planıdüzenleyici ortam, finansman, beceriler ve ticaret olmak üzere 4 ana unsuru kapsayacaktır.
  • Elverişli yatırım koşulları sağlanmasına yardımcı olmak için yeni bir Net-Sıfır Sanayi Yasası çıkarılacaktır. Temiz teknolojiye ilişkin önemli projelerin daha hızlı onaylanacak ve bunlara finansman daha kolaylaşacaktır.
  • Avrupa rüzgar enerjisi, hidrojen depolama veya batarya gibi kilit teknolojiler için hayati önem taşıyan nadir toprak elementlerinde yüzde 98 oranında Çin'e bağımlıdır. Bu durum fiyatları yükseltmekte ve Avrupa'nın rekabet gücünü tehdit etmektedir.
  • Avrupa'da ham maddelerin rafine edilmesini, işlenmesini ve geri dönüştürülmesini iyileştirmek için benzer fikirlere sahip ortaklarla birlikte kritik ham madde kulübü oluşturulabilir.
  • Yatırımları hızlandırmak ve süreçleri basitleştirmek için kamu destek kurallarını geçici olarak değiştirmek teklif edilecektir.
  • Yabancı sübvansiyonlardan kaynaklanan yer değiştirme risklerine karşı stratejik temiz teknoloji değer zincirlerindeki üretim tesislerine yönelik hedefli yardım sağlanacaktır.
  • Birliğin tamamında temiz teknoloji geçişini desteklemek için AB finansmanını da artırılmalıdır. Bu sebeple bir Avrupa Egemenlik Fonu hazırlanacaktır.
  • Çin, sanayisine büyük ölçüde sübvansiyon sağlamakta ve AB şirketlerinin pazarına erişimini kısıtlamaktadır. Özellikle net sıfır emisyona geçişte Çin'le ticaretin sürdürülmesi gerekecektir ancak bu süreçte haksız uygulamalarla başa çıkmak için bütün araçları kullanılmalıdır.

Kaynak: Anadolu Ajansı