Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması Direktifi, Avrupa Parlamentosunda kabul edildi. Söz konusu direktifle birlikte AB'deki tüm büyük şirketlerin; gerçekleştirdikleri faaliyetlerin insanlar ve gezegen üzerindeki etkisi ile maruz kaldıkları sürdürülebilirlik riskleri hakkındaki verileri açıklaması gerekecek.

İşletmelere toplumsal ve çevresel etkilerine ilişkin bilgileri düzenli olarak açıklama zorunluluğu getirilerek, daha hesap verebilir hale gelmeleri amaçlanmaktadır. 

Bu durumun, yeşil yıkamayı (greenwashing) sona erdirmesi ve küresel düzeyde sürdürülebilirlik raporlama standartları için zemin hazırlaması öngörülmektedir.

Direktif, AB'nin iklim hedefleri doğrultusunda ortak kriterlere dayalı olarak şirketlerin çevre, insan hakları ve sosyal standartlar üzerindeki etkilerine ilişkin ayrıntılı raporlama gereklilikleri getirmektedir. Avrupa Parlamentosunun açıklamasına göre; Komisyon, ilk standart setini Haziran 2023'e kadar kabul edecek.

Şirketler bağımsız denetime ve belgelendirmeye tabi tutulacaklar. Ayrıca, dijital ortamda yer alan şirketlerin raporlama bilgilerinin şeffaf bir şekilde kıyaslanabilmesi amaçlanmaktadır.

Direktif, tüm büyük şirketler için geçerli olacaktır. AB'de önemli faaliyeti olan (AB'de cirosu 150 milyon Euro'nun üzerinde olan) AB dışı şirketler de söz konusu direktife tabi. Listelenen KOBİ’ler de kapsanacak, ancak KOBİ’lere yeni kurallara uyum sağlamak için daha fazla zaman sağlanacak.

Uygulama takvimi ise şu şekilde:

  • 1 Ocak 2024'ten itibaren, mali olmayan raporlama direktifine zaten tabi olan büyük şirketler için (500'den fazla çalışanı olan);
  • 1 Ocak 2025'ten itibaren, şu anda finansal olmayan raporlama direktifine tabi olmayan büyük şirketler için (250'den fazla çalışanı ve/veya 40 milyon Euro'luk cirosu olan);
  • 1 Ocak 2026'dan itibaren listelenen KOBİ'ler için

Konsey'in öneriyi kabul etmesinin ardından imzalanıp AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanması ve kuralların 2024 ile 2028 arasında uygulanmaya başlanması beklenmektedir.