Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında hazırlanan ve Türkiye’yi de önemli ölçüde etkileyecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasına (SKDM) firmaları hazırlamak eğitim serisi tasarlandı.

Bu kapsamda ilk eğitim 10.01 2022 tarihinde Gübre üreticileri ve ihracatçıları için gerçekleştirildi. Daha sonra; 9 Haziran 2022 tarihinde tekstil sektörü için, 10 Haziran 2022 tarihinde ise iklimlendirme sektörü için düzenlenen eğitimlere; oda/borsalardan, sektör meclislerinden ve kamu kurumlarından katılım sağlandı.

Eğitimlerin ilk bölümünde genel bir çerçeve sunularak; Paris Anlaşması ve Yeşil Mutabakat İlişkisi, Fit For 55 Paketi İçeriği, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamı, uygulama ve geçiş süreci, ülkemiz ve eğitime konu sektörler açısından riskler ve fırsatlar anlatıldı.

İkinci bölümd

e ise sektör özeline inildi. SKDM ile ISO 14064-1 Kurumsal Karbon Ayak İzi İlişkisi,  hesaplama için izlenecek adımlar, ISO 14064-1:2018 standardına göre ihtiyaç duyulan veriler ve hesaplama faktörleri, emisyonların kategorilere ayrılması, SKDM kapsamına girmeyen tesislerin durumu konularında bilgi verilerek, ihtiyaç duyulan verilerin nerden ve nasıl elde edileceği, emisyonların doğrulatılmasının nasıl olacağı gibi sorulara cevap arandı. Tekstil sektörü için AB'nin yeni tekstil stratejisi ve ülkemize yansımaları anlatıldı.

Son olarak soru ve cevap oturumunun gerçekleştirilmesinin ardından eğitim sona erdi.

Yeşil Mutabakat sektörel eğitimleri, önümüzdeki dönemlerde SKDM’den etkilenmesi beklenen diğer sektörler için de devam edecek.